9 Şubat 2016 Salı

Özgürlük için Kavga



Hiç özgür olduğunuzu göstermek istediğiniz için veya özgürlüğünüzü kazanmak için kavga ettiniz mi? Eşinizle, arkadaşınızla, ebeveynlerinizle vs.

Ben ettim :) Neyse ki sonrasında ben napıyorum diye bakabildim. Evet özgürlüğüm için kavga ediyordum, sanki özgürlüğüm karşımdakine bağlıymış gibi, sanki bana özgürlüğümü o verecekmiş gibi. Aslında o benim özgür olduğumu ONAYLAMADIĞI için onunla kavga ediyordum. “Evet ben özgürüm  biliyorum ama bide sen kabul etsen daha bir özgür olacağım :)” diyordum yani. Bu ne yaman çelişki! Hem özgürüm hem de senin onaylamana ihtiyacım var. Üstelik o onayı almak için seninle çatır çatır kavga da ederim. 

Böyle bir şey yok, bu bir illüzyon. Bu onaylanma ihtiyacından başka bir şey değil. Onaylama ihtiyacı içindeysek henüz tam olarak özgür değiliz demek ki. Çünkü birilerinin onaylamasına BAĞIMLIYIZ. Bu kötü bir şey mi? Bence değil, söylediğim gibi bu bir İHTİYAÇ bana göre. ONAYLANMAK, çok DOĞAL bir ihtiyaç. Fakat bu ihtiyacımızı görmezden gelip, yok sayıp, ben özgürüm senin onayına filan ihtiyacım olduğundan değil, sadece özgürlüğümü sana ispatlamak için seninle tartışıyorum diyorsak kendi topuğumuza sıkıyor olabiliriz. Çünkü bağımlılığımızı artırıyoruz, karşımızdaki ile yaptığımız tartışma bitse bile kendi içimizde devam ediyor aslında. Bir yandan onaylanmaya ihtiyaç duyarken, bir taraftan ondan kurtulmak için onunla savaşıyoruz. Çıkmaz sokağa girmiş oluyoruz. Oysa kendi içimizde onaylanmaya ihtiyacı olan tarafımıza kulak verip, onun ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığımızda bu tarafı sakinleştireceğiz. Onu önemsediğimizi ve onu gördüğümüzü ona göstermiş olacağız. Bu onaylanma ihtiyacı hisseden yanımız için çok önemli çünkü o sürekli kendini göstermeye çalışıyor, varlığını göstermek için sürekli ağlayan bir bebek gibi düşünebilirsiniz. O bebeği görmezden gelemezsiniz, ona iyi bakmak istiyorsanız ona kulak vermek zorundasınız. 

Özgür olduğumuzu düşündüğümüz ama özgürlüğümüzü yaşayamadığımızı sandığımız veya özgürlüğü kazanmak için kavgaya tutuştuğumuz yerlerde bir bakmak lazım kime kabul ettirmeye çalışıyoruz kendimizi, kimden onay bekliyoruz özgür olmak için? Son zamanlarda ülke olarak da böyle bir durumdayız aslında, hepimiz özgürlüğümüz için kavga ediyoruz, tartışıyoruz, birbirimizden özgürlük kazanmaya çalışıyoruz. Oysaki, “İNSAN HEM ÖZGÜR OLUP HEM DE KAVGA ETMEZMİŞ” anladım. 

Henüz bu kıvamda olamasamda bilimcime ışık doğdu, umudum var :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder