24 Ocak 2016 Pazar

Yaşasın Regl Oldum :)



29 yaşında regl olduğunu kutlamak :) Ne güzel bir duyguymuş meğer. 

Son zamanlarda, arkadaşlar arasında ‘kızım olursa regl olduğunda kutlayacağız, genç kızlığa güzel bir adım atsın’ geyikleri dönüyordu. Geçenlerde bu geyikleri düşünürken birden kendime üzülürken buldum kendimi. “Keşke bende ilk regl olduğumda kutlasaydık yaa :(”, “O zaman daha kadınlığımla barışık olabilirdim belkide” gibi düşünceler beynimden son hızda geçiverdi. Sonra birden bunların yanında taptaze bir düşünce belirdi. “Şimdi neden yapmıyorum. Ben bu olayı çok şükür ki her ay yaşıyorum zaten. Bu ay neden kutlamıyorum kiii, ne olur kiiii :)  Resmen aydınlandım. 
 Bu olayın kendisini sevmediğimiz gibi, adını da bir türlü beğenemedik bizim buralarda. Benim bildiğim isimleri; aybaşı, adet, regl şimdi de menstrüasyon.  Bunun sebebi nedir bilmiyorum. Konuşurken daha anlaşılmaz olsun mu istiyoruz yoksa yeni isimler daha mı modern geliyor kulağa? Ya da yeni isim arayışlarında olmakla aslında olayın içeriğini mi anlamaya çalışıyoruz? Bu olaya yakışır, olayı tam alatabilecek bir isim mi arıyoruz acaba? Ben şimdilik regl demeye devam edeyim :)

Biz orta okuldayken rehber öğretmenimiz bir ders saatinde gelip kızlara regl ile ilgili bilgilendirme yaptığını hatırlıyorum. Bunun korkulacak bir şey olmadığını filan anlatmıştı. Korkanlar vardır belki ama ben hiç korktuğumu hatırlamıyorum. Hatta genç kız olacağım için heyecanlanıyordum, bir an önce regl olmak istiyordum. Bunun genç kızlığa adım atmak demek olduğunu düşünüyordum çünkü. Fakat bizim evde benim regl olmam hiç bir etki yaratmadı. Kimse sallamadı. Üstüne birde bunun saklanacak bir şey olduğunu öğrendim. Regl olduğumu kimsenin anlamaması gerekiyordu, regl olduğumda pür dikkat davranmalıydım. Mesela pedimi filan değiştireceksem hiç bir erkek pedimi elimde görmemeliydi. Yine orta okulda erkekler kızların çantasında ped bulduğunda o kız rezil olurdu sınıfa. Erkekler dalga geçerlerdi acımasızca, biz kızlar da erkeklere kızardık ve rezil olan kız arkadaşımız için üzülürdük. Yazıktı ona!

Bir yandan da tabi, bu olayın bir kadın için sağlık belirtisi olması durumu var. Bunu kimse açıkça inkar etmiyor. Herkes bunun farkında ama kimse açık açık da sevinmiyor sağlıklı olduğuna. Kadınlar olarak reglimizi gizli yaşamak zorunda hissediyoruz.

İlk regl olduğumda “Süper bir haber, bunu kutlamayız, sağlıklı olduğunun bir belirtisi. Senin adına çok sevindim” cümlesini annemden duysaydım nasıl olurdu acaba? Okuldaki oğlan çocuklarına pedimizle dalga geçiyorlar diye kızmazdım belki en fazla gülerdim, gereksiz bulurdum ama öfkelenmezdim heralde. Şimdi, hala şansım varken ben kendi kendime söylüyorum “süper bir haber, bunu kutlamalıyız!”. Bunu kendi kendime akıl etmek bile bana çok iyi geldi. Belki size de iyi gelir :)

Bunun yanı sıra birde kadınların menapoza girdiği dönem var. Benim çevremdeki kadınlar bu dönemi de gizli kapaklı yaşıyor. Kimse anlamasın istiyor. Yani regl oluyorsun saklıyorsun, regl olmak bitiyor yine saklıyorsun. Mantıken en az ikisinden birisi sevinilecek bir durum olmalı. Ama ikisini de başımıza kötü bir olay gelmiş gibi yaşıyoruz.

Teoman’ın “iki yabancı” şarkısı geldi aklıma bu yazıyı yazarken. Şarkıda “Yoktur üstüne senin, güzeli çirkin yapmakta, Suçuysa dünyaya atmakta” diyor. Gerçekten güzeli çirkin yapıyoruz, suçu da dünyaya atıveriyoruz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder